Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

İtiraza ‘itiraz’ neden?

Türkiye'nin zorlu demokrasi tarihinde, her şeye rağmen başardığı iş "seçimlerdir!" Zaten demokrasi de seçimle iş başına gelinen sistemin adı olduğu kadar seçimle iş başından ayrılmayı da içeren sistemin adıdır. Yani, kazanmak kadar kaybetmek de vardır. Tıpkı Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği gibi önemli olan milletin gönlüne girmektir.
Hata da kusur da millette değildir.
Demokratik hukuk devletinde ise kurallar, izlenecek yöntem önceden bellidir ve hak arama yolları herkese açıktır.
Tam da bu nedenle anayasal sistem, seçimlerin gözetim ve denetimi için Yüksek Seçim Kurulu'nu kurmuş, nihai karar mercii olarak tanımlamıştır.
Seçimlerde, bilhassa başa baş sonuçlanan il ve ilçelerde sandık sonuçlarına itiraz bir haktır. Bir hakkın kullanımına "itiraz edilmesi!" makul karşılanamaz.
"Bugün, İstanbul üzerinden koparılan fırtına, esasen kamuoyu yönetimi ile ele geçirilen psikolojik üstünlüğün hukuki bağlamından koparılması stratejisidir." Oysa, AK Parti'nin, ilçe seçim kurullarından başlattığı itirazlara, itiraz eden CHP yöneticileri de olağan yolların izlendiğinin bilincindedir.
Kaldı ki itirazların ne tür netice verdiğine ilişkin örnekler yakın siyasi tarihimizde mevcuttur. Örneğin, 2014 yılında gerek İstanbul'da gerekse Ankara'da, seçimi kaybeden CHP bütün sandıklara itiraz etmiştir. Veya 2004 yılında Sinop Belediye Başkanlığı, itiraz üzerine CHP'den AK Parti'ye geçerken, 2014 yılında da Yalova Belediye Başkanlığı, yeniden sayım sonucu AK Parti'den CHP'ye geçmiştir. O veya bu parti arasında belediye yönetimi değişti diye kıyamet de kopmamıştır.

***
Peki, ne olacaktır?
İlçe seçim kurullarının itirazları değerlendirme takvimi bellidir. Nitekim geçersiz oyları sayım kararı devrededir. İlçe seçim kurulu kararına karşı il seçim kuruluna itiraz yolu açıktır. Son kertede mesele Ankara'da YSK'da, yılların birikimi ve teamüller doğrultusunda çözüme kavuşturulacaktır.
Önümüzde 8-9 günlük yasal süre söz konusudur. Bir başka ifade ile "Bu iş niye uzatılıyor?" sorusu yersizdir.
Burada kritik gösterge Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tavrıdır.
Cumhurbaşkanı 31 Mart gecesi balkon konuşması yaptıktan sonra süreci dikkatle izlemekte, farklı merkezlerden değerlendirme notları almaktadır. İstanbul özelinde seçim kurullarından çıkacak kararlar veri kabul edilerek, seçime organize müdahale olup olmadığına dair devlet analizi ile seçim hakimlerinin profiline ilişkin bilgilerin birlikte harmanlanması gerekecektir.
Ve son bir husus...
AK Parti iç muhasebesini yaparken, kendi bürokratlarından bile yeterince oy alamadığını, devletin işleyişinde değişik bir direncin geliştiğini ihmal etmemeli, sandığa sahip çıkma bağlamında "Okçular Tepesi'nin niçin boş bırakıldığını?" asla unutmamalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA