Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Bir belediye başkanı ve küresel vicdanın sesi...

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Cenevre... Birleşmiş Milletler'in New York'tan sonraki ikinci başkenti... BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin ev sahipliğinde 6 devletin -Kolombiya, Fransa, Japonya, Ürdün, Nijer, Uganda- ortaklaşa düzenlediği Küresel Mülteci Forumu'ndayız.
Konu başlıkları fiyakalı...
Göç akımlarının yönetiminde çok paydaşlı işbirliğini teşvik etmek.
Mültecilere ev sahipliği yapma konusunda şehirlerin rolünü ön plana çıkarmak.
İnsan hakları merkezli bir yaklaşımla hem insan hareketliliğine hem de çok taraflılığın yenilenmesine odaklanmak...
Dört yılda bir düzenlenen bu forum, dünyada mültecilere yönelik gerçekleştirilen en büyük uluslararası toplantı niteliğinde.
Şöyle dışarıdan bakınca...
"Sığınmacıların ev sahibi ülkeler üzerindeki baskılarını hafifletmek, mültecilerin kendi kendine yeterliliğini artırmak, göç veren ülkelerdeki koşulları iyileştirmek" gibi göze hitap eden amaçları da var.
Ve katılımcıları hayli geniş tabanlı...
Dünyanın dört bir yanından belediye başkanları, göç aktivistleri, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Çocuk Hakları İnisiyatifi Eş Başkanı, Küresel Göç ve Kalkınma Forumu Belediye Başkanları Mekanizması, Göç, Gençlik ve Çocuk Platformu, Mültecilerin Korunması Genel Koordinatörü, Belediye Başkanları Göç Konseyi, Welcoming America Vakfı Yönetici Müdürü vs. vs.
Forumun, devletler ve diğer paydaşların mültecilere ilişkin somut taahhütlerini duyurma, kaydettikleri ilerlemeyi gösterme, iyi uygulama örneklerini paylaşma ve gelecekteki zorluklarla başa çıkma fırsatı sağladığı savunuluyor.

***

Buraya kadarı gayet güzel.
Gerekli ama yeterli değil. Sn. Cumhurbaşkanımızın küresel adaletsizliği sorgularken Farsça'dan alıntıladığı güzel bir söz var:
"Nişestend u goftend u ber-hastend!" (Oturdular, Konuştular, Dağıldılar!)
Bundan fazlası var mı?
Küresel Mülteci Forumu kapsamında, "Yerel ve Bölgesel Yönetimler Günü" etkinliği de gerçekleşti. Ana konuşmacısı ise Dünya Belediyeler Birliği Dönem Başkanı Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'dı...
Bu platformda, küresel vicdanın sesi olan yine bir Türk'tü. Başkan Altay, Gazze halkının acılarını dile getiren nadir isimlerden biriydi.
Bizzat tanık olduk ki...
İsrail lobisi, hangi nitelikte olursa olsun, uluslararası zeminlerde Gazze'nin konuşulmaması için elindeki her türlü aracı kullanıyor.
Türkiye ile benzer düşünen ülke temsilcileri bile İsrail-ABD-AB baskısından çekiniyor!
Öte yandan Başkan Uğur İbrahim Altay, BM 2022 Raporu'na göre, "dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkenin Türkiye olduğunu" en net şekilde dile getirdi.
Sonra...
Yerel yönetimlerin halka en yakın kuruluşlar olduğundan hareketle şu tespiti paylaştı:
"Yerinden edilen insanların yüzde 70'i şehirlere sığınmış durumda!"
Ve ardından...
İnsanlık tarihinin kritik bir kavşağında olduğumuzu ifade etti. Sürdürülebilir kalkınma, uluslararası barış, güvenlik, bilim, teknoloji, yenilikçilik, dijital işbirliği ve gençlerin umutları adına, etkin işleyen "Şehir Diplomasisi" önerdi.
Ve son bir not...
Türkiye'nin Cenevre'deki Daimi Temsilcisi Güven Begeç, BM zeminine son derece hakim ve faal bir diplomat. Yani, tam isabet...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA