Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Türkiye barter merkezi olacak

Lâtin Amerika gezisinin son durağı Caracas'tayız.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Venezüella Devlet Başkanı Maduro ile temasları sürerken biz de iş konseyi üyeleriyle ikili temasların neticelerini konuşuyoruz.
Petrolü altını olan bu ülkenin, içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıyı sorguluyoruz.
Varlık içinde yokluk sebeplerinin başında;
Venezüella'nın Swift dışına itilmesi...
Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication'ın kısa adı olan Swift, tüm dünyadaki bankalar arasında elektronik fon transferi standardını sağlıyor. Hal böyle olunca Venezüella'nın ticari potansiyelleri budanıyor.
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı (Ekonomi İşleri Başkanlığı) Lütfi Elvan ile konuşuyoruz ve bu ülkenin bizler için barındırdığı iş fırsatlarında söz swift dışılığa geliyor. Eğer ortak iş yapacak isek, ödemeleri bloklayan ABD nasıl aşılabilir?
Elvan'ın gündeme getirdiği konu, eski çağlardan beri kullanılan barter yöntemi...
Kişinin ihtiyacı olan ürünü alabilmesi için karşı edim olarak yine bir ürün vermesiyle karşılıklı edimlerin yerine getirilmesinin adı... Tarihte eldeki sığırların karşılıklı değişimiyle başlamış, zamanla tarım ürünleri ve sanayiye de girmiş.
Eğer barter sistemleri kurabilirsek, uluslararası ticareti tek yönlü korumacılık ve para transferi bloklarıyla tahrip eden ABD'nin bu engeli aşılabilir.
Elvan, ürünlere yönelik endeksler oluşturularak her türlü mal mübadelesinin para olmadan sağlanabileceğini söylüyor.
Hatta bu amaçla çalışma grubu oluşturup dünya literatürünü taratıyor ve Türkiye'nin merkeze konulacağı bir Dünya Barter Merkezi projesini olgunlaştırmaya gayret ediyor. Burada Elvan'ın akademi dünyasına çağrısı, "boş durmayın ve siz de bu konuda fikir, bilgi, proje, yaklaşım üretin" şeklinde...
Cumhurbaşkanı'na "dolardan sonra hayat var mı?" diye sormuş, dolar dışı rezerv para ve alternatif arayışlardan söz etmişti.
Venezüella örneğinde gördüğüm şudur ki dağ ne kadar yüksek olursa olsun, yol üzerinden aşarmış.
Barter, hele ki dünyanın barter merkezi olmak, swift silahıyla ülke ekonomilerini infaz eden ABD'ye karşı müthiş fırsatlar barındıran yeni bir yol olabilir. Neden olmasın!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA