Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Yeni eğitim sezonuna yeni dizüstü

Pandemi sonrası okulların açılışı konusunda Milli Eğitim Bakanlığı, aileler ve öğrencilerde farklı beklentiler oluşsa da artık pek çok öğrenci bilgisayarlarını değiştirmeye hazırlanıyor. Ancak en önemlisi iş görür ve uygun fiyatlı bir dizüstü bilgisayar seçeneği... Hadi gelin bakalım...

Geçtiğimiz eğitim yılında pandemi dolayısıyla zorunlu değişimler yaşandı. İlkokuldan liselere, üniversitelerden özel kurslara kadar pek çok eğitim kurumunda uzaktan eğitim konusunda çözüm geliştirmek zorunda kaldı. Evdeki dizüstü bilgisayarlar yetersiz kaldı. Eğitim yılının sonu gelse de yeni dönemde değişim şart oldu. İşte bu yüzden pek çok öğrenci için yeni dizüstü bilgisayar seçimi kritik önem taşıyor. Ayrıca akıllı telefon konusunda da ihtiyaçlara göre bir değişim zamanı.

SATIN ALMA REHBERİ

Bir dizüstü bilgisayar için alışveriş yapmak stresli olabilir. Özellikle döviz kurunun hareketli olduğu dönemde uygun fiyatlı seçenek bulmak kolay değil. Çocuğu ilk kez çevrimiçi öğrenim konusunda deneyim yaşayacak aileler ve öğrenciler iki kat stresli olabilir. Farklı yaşlardaki çocukların bir dizi farklı dizüstü bilgisayar kullanım durumu ve farklı ihtiyaçları var. Teknoloji geliştikçe öğrencilerin ihtiyaçları da değişiyor. Bu yüzden önerilerimi sıralarken önce ihtiyaç, sonra fiyat aralığı ve son olarak da tercih edilebilecek ürünlerle ilgili konuşalım. Öncelikle ürünlerin Türkiye'deki güncel stok bilgilerine göre araştırmakta fayda var. Marka tercihinden önce ihtiyacı karşılayacak cihazın özelliklerine şöyle bir bakalım. Buradaki önerilerim, çeşitli tercihleri ve fiyat aralıklarını karşılamaya yönelik olacak. Ancak kapsamlı bir listeden çok bir satın alma rehberi oluşturmaya gayret edeceğim. Ayrıca şunu unutmayın, öğrenciler kadar, uzaktan eğitim sisteminde kaliteyi yukarı çekecek olan öğretmenlere de yatırım büyük önem kazanıyor. Bu yazıyı Türkiye'de satılan ve stokta bulunan ürünleri güncel tutmak için elimden geleni yapacağım.

DİZÜSTÜ VEYA TABLET



Önce efsane soruya yanıt vererek başlayalım. Dizüstü bilgisayar mı, tablet mi? Şimdi bu sorunun yanıtı çocuğunuzun ihtiyacı ve yaşıyla doğrudan orantılı. Eğer çocuğunuz küçük yaşlarda anaokulu seviyesinde bir eğitime başlayacaksa, tablet seçeneği daha ağır basar. Bununla birlikte, tablet rotasına girerseniz bir klavye kılıfına yatırım yapmak değerli olabilir. Bir ebeveyn olarak, sizin ve çocuğunuzun onu nasıl kullanmayı düşündükleri ve istedikleri programların boyutu konusunda senkronize olmanız önemlidir.

KARAR VERİRKEN SEÇENEK ÇOK
Ses kalitesi, çocukların dizüstü bilgisayarları için önemli bir husus. Öğrencilerin önemli bir bölümü video konferans dışında cihazlarını çevrimiçi derslerine ek olarak YouTube videoları izlemek için kullanıyor. Elektrik prizinden uzakta olmayan uzaktan öğrenenler için bile pil ömrü bir detay. Yani gün boyu prize bağlamadan kullanmak önemli. Ancak önemli bir konu da dizüstü bilgisayarın hafifliği. Eğer tablet kullanacaksa Android ve Apple iPad gibi iki seçenek karşısına çıkacak. Çinli Huawei markasının tableti Mate Pad Pro veya Apple iPad Pro iki farklı seçenek olarak öğrencilerin karşısına çıkacak. Dizüstü bilgisayar konusunda ise seçenek daha fazla. Microsoft Windows, Google Chrome OS ve Apple Mac OS işletim sistemi kullanan seçenekler kullanılıyor.

Ekran kırılmasına özel destek paketi

Dizüstü bilgisayarı yenilediniz. Akıllı telefonu yenilemek için bütçeniz yeterli değilse, korumak için mutlaka bütçe yaratın. Sonuçta telefonun ekranının kırılmasının yaratacağı maddi külfet daha fazla olabilir. Türk Telekom 12 ay taahhütlü beş farklı Akıllı Ekran Koruma Paketi seçeneği sunuyor. Seçeneklere göre tüketiciye sunulan detaylar şöyle: Ekran kırılmalarına karşın yılda iki kez ücretsiz ekran değişimi, tamamen orijinal yedek parça ve yetkili servis garantisi, ekran kırılması ile birlikte gerçekleşen hasarlarda (Anakart değişimi hariç) ücretsiz onarım, garanti dışı hasarlarda yüzde 25 servis indirimi, müşteri destek hattı ve ücretsiz lojistik hizmeti... Böylece dizüstü bilgisayarı yenilerken zorunluluktan dolayı telefon ekranını ve cihazı yenilemekten kurtuluyorsunuz.

Her kameraya bir depolama cihazı



Aksiyon kamerası, drone, minik takip kameraları derken bellek kartı taleplerimiz artıyor. Ben tüm Karadeniz seyahati boyunca Osmo Pocket, Osmo Action ve DJI Mavic Mini kullandım. Bunların her biri için hızlı yazma ve okuma hızına sahip bellek kartı ihtiyacım oldu. Hızlı aktarım, uygulama performansı ve 4K UHD için hızlı iş görmek için süper hızlı SanDisk Extreme PRO microSDXC 128 GB bellek kartı kullandım. Android akıllı telefonlar, aksiyon kameraları veya drone'lar için ideal olan bu yüksek performanslı microSD kartı 4K UHD video kaydını, Full HD videoyu ve yüksek çözünürlüklü fotoğrafları hızla kaydediyor. Süper hızlı SanDisk Extreme PRO microSDXC bellek kartı, 170 MB/saniyeye kadar okuyor ve 90 MB/saniyeye kadar yazıyor. 1000 adet yüksek çözünürlüklü fotoğrafı ve 30 dakikalık 4K videoyu (24 GB) 3 dakikadan kısa sürede aktarmanızı sağlıyor. Ayrıca aynı paketlerde satılan USB okuyucu ile harika ikili oluyor.

Yerli bulut NGN Cloud dünya ligine yükseldi

Bulut kullanımı tüm dünyada büyük artış gösterdi. Ofis dışına taşınan çalışanlar için bulut vazgeçilmez araç haline geldi. Üstelik kullandığın kadar ödeme alışkanlığı tüm davranış şeklimizi değiştirdi. Böyle bir dönemde yerli bulut teknolojisi konusunda Türk mühendisler boş durmadı. Türkiye'de, Türk mühendisler tarafından geliştirilen yerli bulut NGN Cloud, bu alanda uluslararası oyuncuları değerlendiren Gartner'ın CloudHarmony listesine giren ilk yerli bulut oldu. Global araştırma devi Gartner bünyesindeki CloudHarmony, Transparency for Cloud mottosuyla objektif bulut performans analizleri gerçekleştiriyor. Gartner'ın performans ve uygunluk testlerini geçerek CloudHarmony platformunda global bulut servis sağlayıcıları ile beraber yer alan ilk yerli bulutu, Tuzla'da data center yatırımı bulunan NGN firması tarafından geliştirildi.

BAĞIMSIZ ÖLÇÜMLEME
NGN Veri Merkezi ve Bulut Çözümleri Direktörü Beyazıt Öztürk, "Veriye erişimde her açıdan yüksek performans sağlamak önemli bir gösterge. Bunu ölçmek, özellikle bağımsız şirketlerce ölçülmek ve raporlanmak aslında bizim için çok önemliydi" diyor. Cloud Harmony bulut platformunda "NGN Cloud Compute ve NGN Object Storage" hizmetleri yer alıyor. Bu platform aracılığıyla bu iki hizmetin performansı görülebiliyor, diğer firmalarla kıyaslanabiliyor ve network testleri incelenebiliyor.



Yaz anılarını depolamak için

Bu yaz pandemi dolayısıyla eskisinden daha çok yalnız gezmek zorunda kaldınız. Bu yüzden paylaştıklarınız arttı. Ancak telefon ve bilgisayarın depolama alanında yer kalmamış olabilir. Bu yüzden yüksek depolama kapasitesine sahip SSD depolama cihazlarını kullanmakta fayda var. Bir süredir kullandığım SanDisk Extreme PRO taşınabilir SSD, dosyaları daha hızlı taşımanıza ve doğrudan diskte düzenleme yapmanıza imkan tanıyor. Aktarım hızlarını çarpıcı bir biçimde 1050 MB/ saniye kadar arttırıyor. Bu hız size fotoğraf ve videoları hızlıca aktarmak için müthiş kolaylık sunuyor. Yağmurlu havada sağlam, zorlu yürüme şartlarında dayanıklı ve kolay taşınan cihazlar işe yarıyor.

UYUMLU VE HIZLI

Artık Mac ya da PC tüm bilgisayarlar, hatta telefon ve tabletlerin önemli bölümü USB Type C giriş kullanıyor. Böylece iPad Pro, MacBook serisi ve tüm dizüstü PC'lerle uyumlu çalışıyor. Ben sürekli cihaz değiştirdiğim için bulut ve depolama cihazlarıyla çalışmak zorundayım. Eğer video ve fotoğraf depolamak zorundaysanız depolama cihazı kullanmak hayatınızı kolaylaştırıyor. 2 TB depolama kapasitesine sahip Extreme PRO SSD sizin çalışma şeklinize göre uyum sağlıyor. Eğer benim gibi sürekli dosya alışverişi yapıyorsanız, wetransfer ya da sendGB üzerinden gelen bir dosyayı doğrudan bilgisayara kaydetmek yerine SSD depolama cihazına yüklemeniz de mümkün. Böylece doğrudan diskten düzenleme yapabilirsiniz. Bu da zamandan tasarruf etmeniz ve bilgisayarınızın dahili depolama alanını boş bırakmanızı sağlarken, küçük bir kesinti ile tam kare düzenleme yapmanızı sağlıyor.


DAYANIKLI OLSUN

SSD çekirdeğini korumak ve ısıyı dağıtmak için dövme alüminyum bir gövdeyle sağlamlaştırılmış tasarım. Buna ek olarak, dayanıklı bir silikon kauçuk kaplama suya ve toza karşı dayanıklılık için IP55 derecesi ile daha güçlü bir etki direnci sağlamayı amaçlıyor. Yani Karadeniz'in yağmurlu anlarında zorluk yaşamadım. Extreme PRO SSD'nin küçük ve hafif tasarımı Karadeniz'i baştan sona dolaşırken işimi çok kolaylaştırdı. Sürekli hangi cihazda kaldığını düşünmek yerine, taşıması kolay, küçük bir cihazı, SSD depolama cihazını kullanmak daha kolay.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA