Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Eğitimde akıllı ekran dönemi

Çocuklar yine eğitim için ekran karşısına oturmaya hazırlanıyor. Pandemi ile hayatımıza giren televizyondaki eğitim yayınları hem dijital platformlardan hem de büyük ekranlardan yayına başlıyor. Tabletler ve bilgisayarlar kadar akıllı televizyonlar da artık çok daha önemli...

Akıllı telefonlar pandemi ile birlikte daha çok hayatımızın içine girmişti. Şimdi akıllı televizyonlar geçtiğimiz eğitim yılının ikinci döneminde olduğu gibi hayatımıza dahil olmaya hazırlanıyor. Evdeki internet bağlantısı ve televizyonu gözden geçirmenin tam zamanı. Sonuçta ilkokuldan üniversitelere herkes için hem yüz yüze hem de online eğitim için hazırlık yapmak için doğru zaman. Ancak biz size doğru televizyon, bilgisayar ve tableti söyleyip arkamıza yaslanmayalım. Biraz da çocuğun daha çok evde zaman geçirdiği bir dönemde anne babaların daha çok sorumluluk alması şart. O zaman çocuğunuz için içerik, eğlence ve birlikte zaman geçirmek için planlama yapın. Sizin evde olduğunuz zaman içinde iş, eğlence ve görevleri disiplin içinde ayırın.

EĞİTİM İÇİN DOĞRU TV

Artık kullandığınız televizyonu paylaşmak zorundasınız. Çocuklar gündüz TV ekranından derslerini takip edecekse, kablolu ve kablosuz internete bağlanan bir televizyonunuz olsun. Dijital yayın platformları için bu bağlantıyı sıkça kullanacaksınız. Gündüz çocukların, akşam ailenin eğlence merkezi olacak. Bu yüzden evdeki internete bağlı cihazların sayısı artacak. Bu yüzden abone olduğunuz platformun çoklu ekran desteği olmasına dikkat edin. Televizyonun en az 3 HDMI girişinin olması birden fazla cihaz ve oyun konsolu bağlamanıza yardımcı olur.

İNTERNET PAKETİNİZİ İNCELEYİN

Pandemi döneminde tüm Türkiye'de internet kullanım oranı arttı. Ulaşımdan kıstığımız giderleri internete harcamaya başladık. Bu yüzden internet paketinizi incelerken nisanhaziran ayı tüketimini dikkate alırsanız, daha gerçekçi olur. İnternet paketlerini incelerken bağlanan cihaz sayısını ve modem konusunda güncelleme gerekiyorsa, ihmal etmeyin. Sonuçta bağlantı kalitenizi belirleyen şeylerden biri de modem. Ayrıca internet hızının düşmesine tahammül edemeyeceğiniz sabit cihazlar için kablo kullanmanız yerinde olur.

Birbirine çok benzeyen telefonlar



Akıllı telefonların birbirine çok benzeyen modelleri arasında tercih yapmak çok kolay değil. Üstelik orta ve giriş segment ürünlerin sayısı gittikçe artıyor. Aslında "Yok birbirinden farkı" dediğimiz tasarımlar karşımıza çıkıyor. Önce Çinli TCL markası kendi adını taşıyan TCL 10 serisi ürünleri Türkiye'de vitrinlere çıktı. Aynı gün öğleden sonra vivo sahne aldı. Özellikle giriş seviyesi ve orta segment ürünlerde ciddi bir enflasyon yaşanacak. Bu aşamada tüm markalar farklı bir deneyim yaşatacaklarını söylüyor. Ancak ürünleri deneyimlemeden hangisinin başarılı olacağını söylemek zor. Ancak deneyimin son sözü söylemesi için kullanıcıların birbirine tavsiye edeceği özelliğin öne çıkması şart.

TCL 10 AİLESİ YOLA ÇIKTI

Özel ekran motoru ve çerçevesiz bir ekranla üstün görsellere sahip TCL 10 Plus NXTVISION'ı ileriye taşıyor. 6.47 inç FHD+ kavisli AMOLED ekran gibi özelliklerle gerçek hayattaki gibi bir eğlence imkanı sunan TCL 10 Plus, geniş bir görüntüleme deneyimi sunmak için ekranın sınırlarını zorluyor. TCL 10 Plus, çok yönlü kullanım sunan dört kameralı kurulumunda kullanıcıların üstün kaliteli görseller oluşturmasını sağlayan 48MP kamera ve kadraja çok daha fazla ögeyi sığdıran süper geniş açılı kamera barındırıyor. TCL 10 Plus aynı zamanda kullanıcıların Stop Motion Video ve süper geniş açılı video gibi modlarla daha eğlenceli ve yaratıcı videolar oluşturmasını sağlıyor. TCL 10 SE de yüzde 89 ekran gövde oranı ve V şeklinde çentikli 6.52 inç ekranıyla TCL 10 Plus gibi büyük bir ekran deneyimi sunuyor. Ayrıca güç aldığı NXTVISION teknolojisi sayesinde göz alıcı görsel imkanına ve gerçek zamanlı görsel iyileştirmelere de sahip. TCL 10 SE'nin otomatik kontrast ayarlama özelliği de kullanıcıların karanlık olan alanlarda parlak ışık altındaymış gibi üstün parlaklığını deneyimlemelerini sağlıyor. Çok yönlü kullanım sunan 48MP AI üçlü kamera da kullanıcıların karşılaşabilecekleri tüm muhteşem anların ortamlarını anında tanıyor ve muhteşem görüntüler ortaya çıkarıyor.

KARARSIZ KALANLARA VIVO

Dalgalanan kur ve tüketicinin giriş ve orta segment ürünlere yönelmesi Çinli vivo'yu da etkiledi. Onlar da giriş ve orta segment ürünlerle Türkiye pazarında nabız yokluyor. 50 milyon kullanıcısı ile dünyanın 5'inci büyük akıllı telefon üreticisi ve 5G akıllı telefon satışlarında dünyada 3'üncü sırada bulunan vivo, Mayıs ayında ilk kez tanıttığı X50 Lite modeli ile Türkiye pazarına resmen giriş yaptı. Özel hi-fi yonga setinden, Ekran İçi Parmak İzi Okuyucuya, akıllı telefonlarda pek çok ilki gerçekleştiren vivo'nun Türkiye pazarına girişi doğrultusunda gerçekleştirdiği online basın toplantısında, Türkiye pazarına yönelik hedeflerini paylaştı. Dünyada ilk kez bu yıl Mayıs ayında tanıttığı ve X50 Ailesinin orta segment üyesi olan X50 Lite ile Türkiye pazarına giren vivo, gerçekleştirilen online basın toplantısında ayrıca ürünün tanıtımını da gerçekleştirdi. Tasarımı, gece fotoğraf çekimi ve pil performansı ile kullanıcılarından tam not alan vivo X50 Lite, özellikle 48 MB Süper Gece Moduna sahip Dörtlü Kamerası ile hem fiyat hem de performans arayan kullanıcılara hitap ediyor. Mükemmel tasarım, daha iyi gece fotoğrafları ve pil performansı ile öne çıkan vivo X50 Lite; 6,38 inçlik Süper AMOLED Halo Full- View ekranı, arka kapakta yer alan Dinamik Elmas tasarımı, 8GB + 128 GB Süper Hafıza Kombinasyonu ve Qualcomm Snapdragon Octa-core (sekiz çekirdekli) İşlemcisi ve 4500 mAh gücündeki pili ile dikkat çekiyor.

Tabletle yola çıkmaya hazır olun

"Dizüstü bilgisayarların yerini tutmaz" sözlerine inat, tabletler güçlü işlemci ve yüksek kalitede ekranıyla tüketicinin karşısına çıkıyor. Artık dizüstü bilgisayarları aratmıyorlar



Geçtiğimiz hafta dizüstü bilgisayarı önerirken tabletlerle fazla karşılaştırma yapmaya gerek duymadık. Ancak yeni nesil tabletler performans ve ekran kalitesiyle dizüstü bilgisayarları aratmıyor. Pil ömrü, performansı, ekranı, ağırlığı ve tasarımı aklınızı çelecek bir tablet bulma şansınız daha fazla. Daha önceleri Apple iPad rakipsizdi. Ancak şimdi rakipleri deneyim kazandı. Önce profesyonel seriden başlayalım. Apple iPad Pro ve MatePad Pro dışında Samsung biraz sessiz sedasız da olsa yeni tablet serisini vitrine çıkardı. En azından Türkiye'de enerjisini telefonlar için harcamayı tercih ediyor. Ancak yaklaşık 10 yıldır kullandığım Galaxy Tab serisi 7'inci nesille karşımıza çıkıyor. Galaxy Tab S7 ve S7+, daha fazla eğlence için 120 Hz yenileme hızına sahip sürükleyici bir ekrana da sahip. Böylece yüksek çözünürlüklü oyun ve video içeriklerini keyifle izleyebiliyorsunuz. Galaxy Tab S7+, çalışmak, oyun oynamak ve üretmek için daha fazla alan isteyen kullanıcılar için ekstra geniş 12.4 inç Super AMOLED ekran ile geliyor.
Huawei ise Mate Pad Pro dışında farklı seçenek yaratmak için ekonomik bir modeli de piyasaya sürerek tablet için yeni seçenek yaratıyor. Yeni Huawei MatePad 10.4 ekranı, 7 nanometre işlemle üretilen güçlü ve verimli yapay zeka destekli AI çip seti Kirin 810 içeriyor. Daha önce deneme imkanı bulduğumuz MatePad Pro gibi oyun ve eğlence için güçlü yeteneklere sahip. Özelleştirilmiş Mali-G52 grafik çipi, günlük görevlerde ve oyunlar gibi daha zorlu uygulamalarda gelişmiş grafik işleme özelliğini desteklemek için GPU Turbo 3.0 ile sinerji oluşturuyor. Kirin 810 ayrıca yapay zeka işlemeyi idare etmek ve kullanıcı deneyimini zenginleştiren yeni ve sofistike akıllı özellikleri çalıştırmak için bir Da Vinci NPU gibi yeni nesil teknolojileri de içeriyor. HUAWEI MatePad 10.4 ayrıca 7250 mAh kapasitesinde pil kapasitesine sahip ve uzun süreli bir pil ömrü sağlamak için HUAWEI'in yazılım optimizasyonları ile uyumlu çalışıyor.
Dosya paylaşımı ise oldukça kolay. Dağıtılmış teknolojiye dayalı olarak geliştirilen çok ekranlı iş birliği, akıllı telefonlar ve tabletler arasında "sürükle ve bırak" dosya aktarımlarına olanak tanıyor. Çevresel paylaşım, kullanıcıların tabletin klavyesini ve ekranını kullanarak akıllı telefona yazmasına, akıllı telefona kaydedilmiş müziği tabletin hoparlörleriyle çalmasına ve daha pek çok şeye olanak tanıyor. Bu çözüm, kullanıcının sorunsuz çoklu cihaz deneyimini kolaylaştırarak doğrudan tabletten çağrı almasını veya kısa mesajlara cevap vermesini de mümkün kılıyor. İster çevrimiçi alışveriş yaparken sohbet edin, ister internette gezinirken kısa bir video izlemek isteyin, Çoklu pencere özelliği, aynı anda üç uygulama desteği ile zahmetsiz bir şekilde çoklu görev sağlıyor. Kayan pencere ile kullanıcılar, oyun oynarken veya film izlerken metin mesajlarına yanıt verebilir. Android tablet kullanıcı deneyimini temel alan yeni APP Multiplier, bir uygulamayı iki pencereye bölerek, yatay yönlendirmeden en iyi şekilde yararlanan devrim niteliğinde bir çift görünüm deneyimi sunuyor. Pencerelerin boyutu sadece kenarlığı sürükleyerek kullanıcının ihtiyaçlarına uyacak şekilde ayarlanabiliyor.

Televizyonunuz da akıllı olsun

Şimdi akıllı telefonların uygulamalar sayesinde kazandığı yetenekleri hepimiz biliyoruz. Bilgisayardan ilham alan işlemcileri, işletim sistemi, uygulama ve kablosuz bağlantı yetenekleri ile evin eğlence ve eğitim merkezi olmayı sağlıyor. Android işletim sistemi, Apple TV uygulamaları ve akıllı kutular, Tivibu gibi platformları kolayca izlemenizi sağlamalı. Türkiye'de Arçelik ve Vestel gibi güçlü TV üreticileri olduğu için şanslıyız. Sadece rekabetçi ürün ve fiyat değil, servis konusunda da çözüm sunmak zorunda kalıyor şirketler. Yani televizyonda tüketicinin memnuniyet çıtası yüksek. Çinli ya da Koreli bir marka alırken servis konusundaki standartlarını mutlaka sorgulayın. Geçtiğimiz hafta Türkiye'de TV pazarına giriş yapan Çinli TCL, pazar araştırma şirketi Omdia'nın 2019 yılı verilerine göre, adet bakımından dünyanın en büyük ikinci TV üreticisi konumunda yer alıyor. ABD'nin en hızlı büyüyen TV markası olan TCL, Mart ve Temmuz 2019 verilerine göre buradaki satış adetlerinde birinci sırayı aldı. Avrupa'da da büyümesini sürdüren marka, GfK verilerine göre Fransa'da 2019 yılının ilk üç çeyreğinde pazar payı bakımından üçüncü oldu. Şimdi Türkiye'de Bilkom ile anlaşarak giriş yapıyor. Bilkom güvencesiyle Türkiye'de satışa sunulacak olan TCL TV'ler, Android işletim sistemli olmasının yanı sıra AI-IN teknolojisi ile yapay zeka kullanarak ses ve görüntüyü en iyi hale getirerek TV izleme deneyimini en üst noktaya taşıyor. QLED görüntü teknolojisi sayesinde yüksek renk doğruluğuna ulaşırken, canlı renkler, dinamik kontrast ve geniş görüntü açılarıyla ev eğlencesinin merkezi olmayı hedefliyor.

Eğitim hayatı TV ekranında



Türk Telekom'un Tivibu platformu Durdur-İzle, Geri Al, Tekrar İzle ve Seç İzle özellikleriyle uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin hayatını kolaylaştırıyor. Uzaktan eğitim döneminde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak güncel müfredatı takip eden ve ders anlatım videoları yayınlayan EBA TV'nin üç kanalı Tivibu'da yer alıyor. EBA TV'nin ilkokul, ortaokul ve lise kanalları Tivibu'da destekleniyor. Yayınlanan derslerin kayıtları dönem boyunca arşivlerde Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, İngilizce gibi ders isimlerinin altında sıralanacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA