Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Teknoloji girişimcisi ilham veren kadınlar

Dünyada ilk görsel veri yolculuğunu başlatan, yapay zekadan dijital pazarlamaya, oyundan fotoğrafa topluluk oluşturan, etki yaratan, ilham veren kadınların hikayesine göz atın. Onlar yaptıkları öncü işlerle etki yaratan kadınlar...

Elindeki teknolojiyi kullanarak paylaşım için harika kareler yakalayan, fikirleriyle, yarattığı hareketlerle, yeni girişimlere topluma öncülük yapan, özellikle bu topraklarda bana ilham veren kadınların bir kısmının hikayesini paylaşmak isterim.
Teknolojinin kullanılmanın sunduğu en önemli değer veri okyanuslarının oluşmasını ve onunla başa çıkmamızı sağlayan araçlar, yani bilgisayarlar oldu. İşte biz veriden başlayarak hayatımızı değiştiren kadınların etkisi anlayabilirsek onları sadece tüketici değil, ilham veren, dönüşüm yaratan insanlar olduğunu daha iyi anlayabiliriz.



DÜNYADA İLK GÖRSEL VERİ SUNUMU
Veriyi anlaşılabilir ve sorgulanabilir yapmak için kullanılan şeylerden biri de görselleştirmek. İşte bu veri görselleştirme bugün bile Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 verilerini sunarken kullandığı yöntem. Yaklaşık bir yıldır Sağlık Bakanlığı her gün pandemi döneminde hastalığın seyrine ilişkin tablolar yayınlıyor. Hastalığa ilişkin veriler tüm önlemlerin anahtarı haline geldi. Görselleştirilmiş ilk sağlık verisinin İstanbul'da hazırlandığını biliyor musunuz? Günümüzde "polar alan dairesel grafiği" adı verilen bir değişik dairesel grafiğinin 1858'de Florence Nightingale tarafından ilk defa kullandığı iddia ediliyor (Wikipedia). Florence Nightingale'ın ünü verileri daha anlaşılabilir açıklamasını sağlayan istatistikçi olması. Böylece hazırladığı raporlarla fikirlerini başkalarına kabul ettirip ikna gücünü artırmak için kullanıyor. Florence Nightingale'in 1848 Kırım Savaşı sırasında Üsküdar'daki Selimiye Kışlası'ndaki hastanede çıkardığı istatistiksel verileri gösterdiği raporları İngiliz Kralliyet Komisyonu araştırmasına sunması onun ününün başlangıcı olarak kabul ediliyor. Bugün Prof. Dr. Reşat Belger Devlet Göz Hastanesi olarak bildiğimiz İngiliz Bahriye Hastanesi'nin kurulmasına sebep oluyor. Bugün büyük bir özveriyle çalışan hemşirelerimizin emeğine saygıyla bunu hatırlatmak istedim.

YAPAY ZEKA VE KADIN YETENEKLERİ
Dijital verileri sosyal çıktılara dönüştüren, büyük veriyi makinelerin öğrenimi ve görüntü işlemede kullanan kadınlar Türkiye'de yapay zekanın da öncüsü olmayı başardı. Akademisyen ve girişimci Prof. Dr. Zehra Çataltepe ve Prof. Dr. Aytül Erçil benim yapay zeka konusunda pusulam haline gelen iki önemli insan. Türk Telekom girişim hızlandırma programı Pilot InfoDay etkinliğinde ikisini bir araya getirmeyi başardım. Ayrıca Yapay Zeka ve Etik konusunda dünyada sayılı otoritelerden biri olan Dr. Cansu Canca da bu ekibe katılmıştı.
İTÜ'de hocalık yapan Tazi AI kurucusu Prof. Dr. Zehra Çataltepe bankacılık, finans, sigorta, perakende ve telekom şirketlerine yapay zeka sayesinde riskleri gösteren doğru tahminler yapmayı sağlayan yetenekler kazandırıyor. Bunu büyük veriye sahip olmasa bile doğru makine öğrenme algoritmaları sayesinde başarıyor. Her gün yeni bir sektörde algoritmaları farklı yetenekler kazanıyor. Yine Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aytül Erçil de kurucusu olduğu Vispera Bilgi Teknolojileri ile, perakende şirketlerine yapay zeka ve görüntü işleme konusunda uzmanlığı sayesinde etkin ürün ve müşteri takibi çözümleri sunuyor. Perakende alanında neredeyse parmakla gösterilen projeler geliştiriyor.



YARATICI OYUNCAKLAR GELİŞTİREN PLAY TOYİ
Çocukların yaratıcı zekasıyla, heyecanını vicdanıyla birleştiren proje çok fazla çıkmıyor. Play Toyi'nin kurucu ortağı Elif Atmaca insanların kolayca çöpe atmayı düşündüğü objelerden oyunlar ve oyuncaklar üreten harika bir girişimci. Üstelik bunu sadece Türkiye'de değil, oyun oynamanın zengin ülkelerin bir geleneği olmadığını kanıtlayacak şekilde her yere, her coğrafyaya bulaşıcı gülümsemesiyle taşıyor. Elif, benim gözümde sadece bir ürün ya da fikir değil, bir topluluk oluşturacak etkiyi yaratmayı başaran, Türkiye'deki çok az sayıda insandan biri.



OYUN SEKTÖRÜNDE ERKEK EGEMENLİĞİNİ YIKIYOR

Gerçek mekanları video oyununa dönüştüren ReContact Games kurucu ortağı Simay Dinç, erkek egemen oyun sektöründe öncü işlere imza atıyor. Women in Games'in kurucusu ve iki başarılı mobil oyunun yapımcısı Simay Dinç, video oyunları küresel bir etki yaratmak için kullanıyor. ReContact İstanbul'dan sonra ReContact London ile seriye devam etmeyi başardılar. Simay Dinç bulaşıcı heyecanı ve müthiş azmiyle oyunlarını farklı şehir ve kültürlere taşımayı hedefliyor.

SİLİKON VADİSİ DIŞINDAN KÜRESEL YAZILIM ŞİRKETİ
Dijital pazarlama konusunda öncü girişimlerden biri olan Insider girişiminin kurucusu Hande Çilingir, Silikon Vadisi dışında bir yazılım şirketinin ortaya çıkarma azmiyle çalışıyor. Dünyanın en büyük markaları pandemide daha da büyük önem kazanan Insider'ın dijital pazarlama çözümlerini kullanarak etkin ve sürdürülebilir büyümeyi öğreniyor. Çok kanallı pazarlama konusunda dünyanın en iyi yazılım çözümü olma iddiasını taşıyan Insider, Hande Çilingir'in sonsuz enerjisi ile her kültürden 600 den fazla çalışanıyla küresel girişime yeni yatırımlar alarak büyümeye devam ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA