Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Öğrencilere ilaç gibi gelecek akıllı telefonlar

Üniversite öğrencilerine fiyatı 9 bin 500 TL’nin altında olan akıllı telefon ve bilgisayar alımlarında devlet desteğinin açıklanması, öğrencileri harekete geçirdi. Hangi modeli nereden alacaklarına karar veremeyen öğrenciler için rehber hazırladık

Bütçemiz 9 bin 500 TL ve doğru akıllı telefonu seçmek için çok acele etmeyin. 9 bin 500 TL'lik bütçe ile amiral gemisi bir telefon almayı elbette beklemiyoruz. Ancak hiç olmazsa fiyat performans olarak kullanıcıyı üzmesin. Yeni bir akıllı telefon satın almak, özellikle teknoloji hakkında pek bir şey bilmiyorsanız, göz korkutucu bir süreç olabilir. Peki hangi telefonu seçmelisiniz? Hangi kriterlere göre karar vermelisiniz. Size doğru yanıtı verirken teknoloji terimlerine boğmadan yanıt vermeye çalışacağım. Üstelik bu rehber size sadece akıllı telefon değil, bilgisayar seçerken de işe yarayacak. Yaklaşık 40'tan fazla model sizi bekliyor. Markaları bir kenara bırakıp objektif seçim kriterlerine göre nasıl karar vereceğimizi gözden geçirelim.



6 ADIMDA KARAR VERELİM
Akıllı telefon seçimini daha karmaşık hale getirmemek için teknolojik terimlere boğmadan anlatmaya çalışacağız. Bilmeniz gereken tüm ana özellikleri gözden geçireceğiz ve seçeneklerinizi yalnızca birkaç taneye kadar daraltacak ve satın alma kararınızı çok daha kolaylaştıracak adım adım bir süreçte size rehberlik edeceğiz. Bütçemiz 9 bin 500 TL ile sınırlı. 6 adımda nasıl karar vereceğimizi belirleyelim. Önce telefonu ne kadar uzun süre kullanacağımıza işletim sistemi güncellemesi belirleyecek. Ayrıca seçtiğiniz cihazın markasının "yerli üretim" kadar servis ve destek konusunda nasıl davrandığı çok önemli. Sonra ekran ve genel tasarım özellikleri önem taşıyor. Kamera yetenekleri, yapay zeka desteği paylaşacağımız görüntü kalitesinde etkili olacak. İşletim sistemi grafik desteği ve performans beklentinize tam yanıt almalısınız.

İŞLETİM SİSTEMİ VE GÜNCELLEME
Önce akıllı telefonu seçmeden önceki telefonunuzda hangi uygulamaları kullandığınızı gözden geçirin. Tüm uygulamalar için satın alacağınız telefon ihtiyaçlarınızı karşılayabilir mi? İşte bu sorunun yanıt işletim sistemi ve güncelleme süresinde yatıyor. Hangi işletim sistemini veya platformu tercih etmek istediğinizi seçmek istediğinize karar verin. En popüler iki mobil işletim sistemi Google'ın Android'i ve Apple'ın iOS'udur ve bu karar hangi telefonu alacağınızı büyük ölçüde etkileyecektir.



Vergi desteği gelecek telefonlara Türkiye'de üretim koşulu gelirse, iOS yani iPhone seçenekler arasında yer almayacak. O zaman kullanacağımız cihaza kaç yıl güncelleme desteği verileceğini öğrenin. 3 yıl ya da 5 yıl olması sizin güncel bir şekilde cihazı kullanacağınızı belirler. Aslında bu cihazın aslında toplam sahip olma maliyetini belirleyen temel değerlerden biri.

KAMERA YETMEZSE YAPAY ZEKA
Akıllı telefonların arka yüzeyince çoklu kamera görmeye ve kullanmaya alıştık. Optik yakınlaştırma ve geniş açı kamerayı giriş seviyesi bir telefonda bulmak kolay değil. En önemlisi elde ettiğiniz sonuç. Sadece megapiksel değerine bakmak yeterli değil. Kameranın her zaman yeterli olmadığı yerde artık yapay zeka desteği öne çıkmaya başladı. Düşük ışıkta, hızlı hareket ederken çektiğiniz görüntülerin performansı da kamera kalitesinde çok değerli. Yani kamera ve mercek kalitesinin yeterli olmadığı yerde yapay zeka yazılımı kamera kalitesini yukarı çekmeye yetiyor. Portre moduyla çekilen fotoğraf veya videoların kalitesi kullanılan kamera değer katıyor. Ayrıca ön kamera her faniye selfie yaptırırken tercih sebebi haline gelmesi doğal. Eğer ön kamerada geniş açı desteği varsa önemli tercih sebebi sayılabilir.



KÖTÜ SENARYOLARA HAZIR OLUN
Ödediğiniz paranın karşılığını alacağınız markanın kalitesi ürün kadar verdiği servis ve destek kadar ölçülür. Diyelim aldığınız cihaz aldığınız gün elinizden düştü ekranı kırıldı, suya düştü veya çalındı. Siz satın almak istediğiniz markanın çağrı merkezini ya da mağaza yetkilisine gidin ve nasıl çözüm bulacaklarını dinleyin. Eğer aldığınız yanıtlardan ve destekten tatmin olursanız, o markaların modelleri arasında eleme yapın. Ayrıca telefon değişime gittiğinde öğrencinin kullandığı EMEI numarası sorun olmasın. Sonuçta sahip olduğunuz hakkı kötü kullanmayın.

PİLİNİZ YARI YOLDA BIRAKMASIN
Kamera, ekran, uygulamalar derken akıllı telefonun pili kullanım süresi ve alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir. Ancak 5 bin mAh üstünde pil kapasitesi ortalamanın üstünde olduğu anlamına geliyor. Ayrıca hızlı şarj desteği de kullanıcılar açısında çok önemli. Pil tasarruf moduyla kullanıcıları memnun eden çözümler de akıllı telefon seçiminde etkili oluyor.



OYUNUN
VE EĞLENCENİN KEYFİNİ SÜRÜN
İşlemci, grafik işlem performansı en değerli iki bileşenler arasında yer alıyor. Oynayacağınız oyunlar, video ve fotoğraflarla yapacağınız düzenlemelerde takılmadan işlem yapmanızı sağlayacak. Ayrıca çoklu işlem yapma yetenekleri açısından da işlemci performansı değerli. Bu yüzden güncel bir işlemci seçeneği sizin kullanım sürenizi uzatacaktır. Ayrıca akıllı telefonda 5G desteğinin olması gelecek yıl devreye girmesi bekelenen yeni şebeke ile uyumlu olması kullanıcıyı daha memnun edecektir.



EKRAN VE TASARIM DETAYLARI
Akıllı telefon ekranında 6 inçin altında bir büyüklüğe artık burun kıvırıyoruz. Ekran çözünürlüğü elbette amiral gemisi telefon kadar güçlü olmayabilir. Oyun, video ve fotoğrafların keyfini kaliteli bir ekranda çıkarmak gibisi yok. Çektiğiniz videoları veya video paylaşım platformlarında izlediğiniz görüntüler sizi tatmin etmeli. Tüm cihazlar Android platformunda olduğu için kullanım arayüzünde hemen her marka özel bir arayüz tasarlayarak farklılaşıyor. Eğer bu tasarım sizi mutlu ediyorsa etkili olur.

***

ÖĞRENCİYE EĞİTİMDE YAPAY ZEKA DESTEĞİ

Türk Telekom iştiraki ve Türkiye'nin öncü eğitim teknolojileri şirketi Sebit, eokul öncesinden lise son sınıfa kadar geniş bir yelpazede öğrencilere yapay zekâ destekli eğitim çözümleri sunuyor.
Türk Telekom iştiraki ve Türkiye'nin öncü eğitim teknolojileri şirketi Sebit, eğitim çözümleriyle milyonlarca öğrenciyi destekliyor. Kişiye özel yönlendirmeler, canlı dersler, rehberlik yayınları ve bire bir rehberlik desteği gibi geniş bir yelpazede tüm ihtiyaçlara yönelik yapay zekâ destekli çözümler sunan Sebit; yeni eğitim öğretim yılında da öğrencilerin başarılarına katkı sağlamaya devam edecek. Ortaokulda güçlü bir temel için Vitamin Kitapları, LGS'ye hazırlanan öğrenciler için Vitamin LGS, YKS öğrencileri için Raunt ürünleri, bu dönemde de öğrencilerin en önemli referans kaynağı olacak.

KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM
35 yıldır yenilikçi teknolojilerle eğitimi dönüştüren Sebit; LGS hazırlığı için Vitamin LGS, YKS hazırlığı için Raunt'la öğrencilere kapsamlı dijital ve basılı kaynaklar sunuyor. Geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde Sebit'in kişiselleştirilmiş eğitim çözümleriyle öğrenciler, merkezî sınavlarda büyük başarılara imza attılar. Sebit'in 8'inci sınıflara yönelik geliştirdiği Vitamin LGS'yle sınava hazırlanan öğrencilerden 27'si tam puan alarak Türkiye birincisi oldu. 2023 YKS'de Sebit'in üniversiteye hazırlık ürünü Raunt'la çalışanlar arasında Türkiye 1'incisi, 2'ncisi, 3'üncüsü, 4'üncüsü, 6'ncısı ve 7'ncisi olan Raunt öğrencileri bulunuyor.



700 OKULDA KULLANILIYOR
Vitamin LGS ve Raunt gibi sınava hazırlık ürünlerinin yanı sıra Sebit tarafından geliştirilen Vitamin Kitapları, öğrencilerin konuları kalıcı öğrenmelerini sağlıyor. Sebit'in okuduğunu anlama, dikkat, konsantrasyon ve odaklanma becerilerini geliştirerek okuma hızını artıran ürünü Hızlıgo'yla öğrenciler, sınav başarılarını yükseltiyor. Ayrıca ortaokul matematik dersi için geliştirilen DinamikMAT, sınırsız sayıda soru üreterek öğrencilerin hatasız ve hızlı işlem yapma becerilerini geliştirmelerini ve matematik başarılarını artırmalarını sağlıyor. Özel okulların eğitim ortamının dijitalleşmesinde 21. yüzyıl eğitimine yönelik çözümler sunan Sebit'in ürünü Sebit VCloud, şu an Türkiye'deki 700 özel okulda kullanılıyor. Sebit VCloud ürünü yeni çağın tüm eğitim dinamiklerini okullara kazandırmayı hedefliyor.

ÇOK BOYUTLU EĞİTİM
Sebit; öğrenci, öğretmen, okul yöneticileri ve velilere sağladığı kişiselleştirilmiş çok boyutlu eğitim desteğiyle herkesin hayatına dokunuyor. Türkiye'de 35 yıldır birçok farklı teknoloji ve Ar-Ge çalışmaları yapan Sebit; yapay zekâ destekli eğitim içeriklerinden teknolojik platformlara, akıllı ölçme değerlendirmeden öğretmen eğitimlerine kadar kapsamlı çözümler sunuyor. Okul öncesinden lise son sınıfa kadar Türkiye'nin öncü eğitim ürünlerine https://www.sebit.com.tr/ adresinden ulaşılabiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA