Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SALİH BAYRAM

Başkanlık sistemi medyada nasıl tartışıldı?

Türkiye medyasında başkanlık sistemi ile ilgili tartışmalar uzunca bir zamandan beri yapılmaktadır. Yakın dönemde ise konuya olan ilgi 2010 yılının Nisan ayında Başbakan Erdoğan'ın bir televizyon programında sarf ettiği sözler üzerine başlamıştır. Bu tarihten sonraki dönemde konuyla ilgili köşe yazılarına bakıldığında medyada konunun şu şekilde tartışıldığı görülmektedir:
Başkanlık sistemi önerisini destekleyenler başkanlık sisteminin 'yeni Türkiye' için gerekli olduğu, 'eski Türkiye'nin bir parçası olan 'mevcut parlamenter sistem'in çok sayıda aksayan yönlerinin bulunduğu, 'başkanlık sistemine karşı' çıkanların bunu daha çok kendi menfaatleri nedeniyle yaptıkları, 'Cumhurbaşkanlığı seçimi'nin yeni bir fiili durum meydana getirdiği, başkanlık sisteminin 'çözüm süreci'ni hızlandırıp 'yerel yönetimler'i güçlendireceği, başkanlık sisteminin demokratik 'siyasal sistem'lerden biri olduğu ve 'hızlı karar' almaya izin veren bu sistemin Türkiye'yi 'söz sahibi ülke' haline getireceği argümanlarını kullanmışlardır.
Başkanlık sistemi önerisine karşı çıkanlar ise başkanlık sisteminin 'kendine özgü' koşulları olan 'ABD dışında' örneğin 'Latin Amerika'da başarılı olamadığı, AK Parti'nin 'kuvvetler ayrılığı'na zarar veren ve dünyadaki diğer örneklere benzemeyen 'Türk tipi' bir başkanlık önerdiği, mesela AK Parti önerisinde başkan 'yüksek yargı' mensuplarını tek başına atayabilirken 'ABD'deki Başkanlık' sisteminde bunun için parlamentonun onayına muhtaç olduğu, 'Erdoğan'ın başkanlık' talebinin 'tek adam'lık isteğinden ileri geldiği ve 'başkanlık sistemi adı altında' 'Türk milleti'nin bölünmeye çalışıldığı argümanlarını kullanmışlardır.
Kullanılan argümanların kaynakları incelendiğinde, öneriye karşı çıkan yazılarda parti metinlerinden gelen argümanlarla akademik literatürden gelen argümanların nispeten daha az kullanıldığı görülmüştür. Bunun nedeni öneriye karşı çıkan partilerin -öneri sahibi AK Parti'nin aksine- konuyla ilgili çok az sayıda metin üretmesi ve öneriye karşı çıkan yazarların teorik bir sistem tartışması yapmaktansa AK Parti önerisini tartışma konusu yapmayı tercih etmeleridir.
Son olarak, tartışmaya birden fazla yazıyla katılan yazarlar öneriye yönelik tutumlarında tutarlı davranmış, herhangi bir yönde görüş değiştirenlerin sayısı sınırlı kalmıştır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA