Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FERHAT ÜNLÜ

Mizah terörünün kirli mazisi

Tarih: 8 Kasım 1970.

Beşinci Fransa Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, 1 Kasım 1970'te Saint-Laurent-du-Pont'ta 146 kişinin hayatını kaybettiği bir gece kulübü yangınından sekiz gün sonra öldü.

O zamanlar adı Charlie olmayan provokatif mizah dergisi (şimdiki Charlie Hebdo) gece kulübü yangınının fotoğraflarıyla birlikte 'Colombey'de trajik balo, bir ölü' manşetiyle çıktı.

Fransız yargısı, ülkenin cumhurbaşkanına yönelik üstelik ağır hakaret de içermeyen bu yayın üzerine Hebdo'yu kapattı. Dergi, bir süre sonra Charles de Gaulle'un adına atıfla 'Charlie Hebdo' olarak yayınlanmaya başlandı. Hebdo, Fransızca'da haftalık anlamına gelen 'hebdomadaire' kelimesinin kısaltması. Charlie ise her ne kadar dergiyi çıkaranlara göre çizgi karakter 'Charlie Brown'a atıf olarak nitelendirilse de esas olarak Charles de Gaulle'a gönderme.

Tarih: 2 Temmuz 2008.

Charlie Hebdo; dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin oğlu Jean Sarkozy'i Musevi nişanlısından ötürü hicveden bir karikatür yayınladı ve "Yahudiliği seçebilir" imasında bulundu. Dergi bu karikatürden hemen sonra 'antisemitizm' suçlamalarına maruz kalınca özür dilemek zorunda kaldı/bırakıldı. (Bir parantez: Charlie Hebdo, bugüne dek Müslümanlarla ilgili hiçbir karikatürü için özür dilemedi.) 13 gün sonra çizimi yapan karikatürist Maurice Sinet dergiden kovuldu. Sarkozy, Charlie Hebdo'ya söz geçirebildiği, sansür koyabildiğinden olsa gerek "Eski bir Fransız geleneği olan yergiyi sürdürüyor" diyerek dergiyi savundu.

FRANKOFON ENTELEKTÜEL TERÖRÜ

Kökleri, 1961'de ve 1966'da yasaklanan Hara Kiri adlı provokatif mizah dergisine dayanan Charlie Hebdo 1982'de kapandı, 1992'de yeniden yayınlanmaya başlandı.

Dergi, her daim İslam peygamberi Hazreti Muhammed ve Müslümanlara hakaretler içeren sözde karikatürler yayınlayageldi. Bunlardan en provokatif olanlarından biri 20 Eylül 2012'de yayınlanan karikatürdü.

Dergi, yalnızca İslam dinine değil, İtalyan ırkına hakaret eden karikatürü ile de tepki geçti. Hebdo, 2016'da 300 kişinin öldüğü İtalya depreminde ölen ve yaralananları makarna çeşitlerine benzetti. Kanlar içinde görünen biri 'domates soslu penne', diğeri 'penne graten' ve diğerleri ise 'lazanya' olarak resmedildi.

Dergi, 27 Ekim 2020'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili menfur karikatürü yayınladı. Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, 28 Ekim 2020'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu ve derginin yazı işleri müdürü, genel yayın yönetmeni ve karikatüristi hakkında 'cumhurbaşkanına hakaret' hakaret suçundan kamu davası açılmasını talep etti.

Fransız devleti, Charlie Hebdo'nun, de Gaulle'la ilgili karikatürüne yasak getirmişti, ancak bugün İslam peygamberine hakareti âdeta teşvik ediyor. Boşuna değil, küreselci

Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam'a hakaret içeren karikatürden sonra 'düşünce ve ifade özgürlüğü' yalanına sığınması.

Ezcümle… Charlie Hebdo, 'Frankofon entelektüel terörün' yaramaz çocuğudur. Ve yarım asırlık kirli mazisinin başından beri mizah kisvesiyle olağanlaştırılmaya çalışılan 'entelektüel terör'de uygulanan çifte standardın da yaşayan/yaşatılan delilidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA