Gebelik şekerine dikkat! Hangi önlemler alınmalı?

Gebelik şekerinin erken doğum, bebekte aşırı büyüme (tosuncuk bebek) ve doğum sonrası bebekte kan şekeri düşmeleri gibi anne ve bebek açısından önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. M. Muzaffer İlhan, "Gebelik şekerini önlemek için diyetlerdeki lif arttırılıp, yağ ve kalori alımı azaltılmalı, porsiyon boyutları küçültülmeli. Gebelikte egzersizler şeker seviyesini normal tutmak için çok önemlidir” dedi.

Giriş Tarihi: 20.10.2020 11:58
Gebelik şekerine dikkat! Hangi önlemler alınmalı?

"ŞEKER YÜKLEMESİNİN ZARARI BULUNMUYOR"

Şeker yüklemesinin hamileler için zararı olup olmadığını ise Doç. Dr. İlhan, şu ifadeleri kullandı: "Bu noktada hekimlerin en birincil vazifesi bilimsel kanıtlar doğrultusunda konuşmak ve toplumu bilgilendirmektir. Şu an bütün dünyada ve ülkemizde gebelikte olası şeker hastalığı için şeker yüklemesi ile tarama yapılması Endokrinoloji ve Diyabet dernekleri tarafından önerilmektedir. Gebeye ve bebeğe en ufak bir zararı olduğu yönde elle tutulur kanıtı olan herhangi bir test, ilaç veya tedavi yönteminin kabul edilmesi ve önerilmesi mümkün değildir. Şeker yüklemesi sırasında anneden bebeğe çok çok az miktarda şeker geçişi olur. Ortalama olarak annenin kanı 5 litre, bebeğin kanı ise 150 cc civarındadır. Gebelerin çoğunda şeker alımını takiben test sırasında kan şekeri 200 mg/dl'i bile geçmez. Yapılan çalışmalar bebeğin kan şekerinin anne ile aynı hatta yüzde 20 daha düşük bile olduğunu göstermektedir.

Diğer bir yanılma da testin isminin "şeker yüklemesi" olmasından kaynaklanmaktadır ve bu isim halk tarafından çok aşırı miktarda ve uzun süreli şeker alımı gibi düşünülmektedir. Ancak örneğin 50 gr şeker yükleme testi ile alınan şeker miktarı 1,5 orta dilim kek veya 2 diş baklavadaki şekere eşit miktardadır. Şeker yüklemesi ile saatler süren kısa süreli bir şeker yükselmesine vücudun yanıtı ölçülür. Test ile sabit miktarda şeker alındığı için sağlıklı insanlardaki yükselme ile kıyaslanır ve riskli bir durum varsa gebe yakın takibe alınır, gerekirse tedavi başlanır. Şeker yüklemesi yapılmadığı zaman gebede ilerleyen haftalarda gelişebilecek bebekteki fazla büyüme, aşırı kilo alma, erken doğum gibi birçok olumsuz faktör için risk alınmış ve geç kalınmış olur."

ARKADAŞINA GÖNDER
Gebelik şekerine dikkat! Hangi önlemler alınmalı?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA