Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Hızıyla Silikon Vadisi’nin dikkatini çekti

Silikon Vadisi’nin dev şirketi Zynga’nın 165 milyon $’lık yatırım yaptığı yerli oyun girişimi Rollic’in kurucu ortağı Burak Vardal, oyun sektöründe insan kaynağının önemine dikkat çekti. Vardal, “Hızlı ve kaliteli oyun ürettik. Müşteri geri bildirimlerine odaklandık” açıklaması yaptı

2020 yılı Türkiye'de oyun girişimcilerinin altın yılı oldu. Pandemi döneminde yapılan anlaşmalar teknoloji girişimlerini umutlandırırken, Peak Games 1.8 milyar dolarlık Zynga anlaşmasıyla Türkiye'den 1 milyar doları aşan ilk girişimi olmayı başardı. Silikon Vadisi merkezli oyun devi Zynga'nın Türkiye'den satın aldığı son oyun girişimi Rollic'in kurucularından Burak Vardal, 165 milyon dolarlık yatırım anlaşmasının detaylarını ve Türkiye'de girişim ekosistemiyle ilgili soruları yanıtladı. Rollic, kuruluşundan yüzde 80'inin satıldığı ana kadar geçen 18 ayda hızlı büyümesiyle oyun sektörünün ilgisini çekti. 2018'de Burak Vardal, Deniz Başaran ve Mehmet Can Yavuz tarafından kurulan Rollic, yaptığı satın alma hamlesiyle İstanbul merkezli operasyonlarını büyütmeye devam ediyor. Zynga, 2020'de şirketi satın alarak en büyük ve en hızlı büyüyen mobil oyun segmentlerinden hyper-casual'a giriş yapmıştı.

ÜRETİM VE EĞİTİM
Burak Vardal tüm bu umut verici tabloya rağmen işin farklı boyutuna dikkat çekerek, yatırımcının oyun yatırımından kaçmasına sebep olacak gelişmeler hakkında şu uyarıları yapıyor: "Oyun sektöründe 2020'de yapılan milyar dolarlık anlaşmalar, daha önce bu alana yatırım yapmayan sermayeyi de cesaretlendirdi. Ancak ben Türkiye'de ekosistemin tam oluşmadığını düşünüyorum. Çünkü Türkiye'de girişimci olmak üretmekten daha önemli. Daha tek bir ürün çıkarmadan CEO unvanıyla fotoğraf paylaşmak daha cazip görülüyor. Oysa işini sahiplenmek ve yapmak ön planda olmalı. Zynga söyleyene kadar biz CEO filan gibi bir görev tanımı yapmamıştık. Zynga 'İnsan kaynağı departmanımızın görev bölümüne ihtiyacı var' deyince yaptık. Bizim en büyük başarımız satış anlaşması değil, satış anlaşması bir sonuç. Bizim için başarı 32 farklı şirketle, 36 oyun üretmek. Türkiye'de yatırımcı hayal kırıklığına uğrayıp kaçabilir. Bundan çekiniyorum. Sonuçta işin sonunda başarısızlık da var."

GERİ BİLDİRİME ODAKLANDIK
İkinci çeyrekte ABD'de en çok indirilen bir ve ikinci oyunun kendilerine ait olmasıyla fark edildiklerini söyleyen Vardal, "Hız bizim için çok önemliydi. Ne olursa olsun hızlı yapmak zorunda olduğumuzu biliyorduk. Bu nedenle kısa sürede oyun üretmeye odaklandık. Hemen kaliteli ve basit oyunlar üretecek bir yapı oluşturmaya konsantre olduk. Bunun sonuçlarını birkaç ay içinde pazarda görmeye başladık. Yani 6 ay dolmadan hangi oyunun neden ilgi gördüğünü ve nasıl daha çok beğenileceğini anlamaya başladık. Sınırlı bütçeyi doğru harcamalıydık. Bu yüzden müşteri geri bildirimlerine odaklandık. Bizim asıl başarımız hızlı ve kaliteli oyun üretimini sağlayacak küçük oyun girişimlerinin işlerine odaklanmasını sağlamak oldu" diye konuştu.

ZYNGA BİZE İNANDI
Yapılan satış anlaşmasında ikna olmalarını sağlayan detayı ise Burak Vardal, şöyle anlattı: "Biz henüz Zynga ile yüz yüze görüşmedik. Ancak ilk görüşmemizde de son derece mütevazi bir ekip vardı. Uzmanı olduğumuz basit ve kolay herkesin oynayabileceği oyun (hyper casual) türünde oyunları yoktu. Bizimle bu alanda bir portföy oluşturmak istiyorlardı. Küçük stüdyolarla çalışma şeklimizden etkilendiler. Biz de işi istediğimiz gibi yapmaya devam edebileceğimize inandık. Bizden önce Zynga ile anlaşan Peak ve Gram Games ile görüştük. Onların da anlaşmadan memnun olduğunu söylemesiyle ikna olduk."

EN ÇOK İNDİRİLEN OYUNLAR
ROLLIC 2020'de iOS App Store'un en çok oynanan oyunları sıralamasında da listelenen Tangle Master 3D oyunu ile, dünyanın en çok indirilen oyunlarının yaratıcısı konumuna geldi. Neredeyse yarım milyara yaklaşan total indirilme, 50 milyondan fazla aylık aktif kullanıcı ile; Go Knots 3D, Repair Master 3D, Wheel Smash, Onnect ve Oil Well Drilling gibi, oyuncuların keyifli vakit geçirecekleri oyunları yarattı.

6 MİLYON DOLARA OYUNSATIN ALDI
FAALİYETLERİNİ Zynga şemsiyesi altında sürdüren Rollic, Türkiye'deki oyun stüdyoları arasındaki en büyük satın alımlardan CHEF Game Studio tarafından geliştirilen Onnect'in tüm haklarına sahip oldu. Oyunun tüm hakları için 6 milyon dolar ödenirken, taraflar arasındaki anlaşma şartlarına bağlı olarak, ileride 1 milyon dolar tutarında ek bir ödeme yapılması da söz konusu olabilecek. Rollic Games Kurucusu ve CEO'su Burak Vardal satın almayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Hızla gelişen ve her platformda dikkat çekici, başarılı oyun deneyimleri üreten Türkiye oyun geliştirici topluluğunun bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Onnect yenilikçi oyun tasarımına harika bir örnek ve biz de oyunu tümüyle satın alarak bu başarının etrafında gelişimini sürdüreceğimiz için heyecanlıyız. Onnect'in örnek hikâyesi, geliştiricileri ürün odaklı başarıya ulaşma konusunda herkesi cesaretlendirecektir." Ankara'da yerleşik CHEF Game Studio tarafından geliştirilen Onnect'in yayıncılığını üstlenen Rollic oyunda pay sahibiydi. Satışı tamamlanan oyun iki şirket arasındaki anlaşma şartları uyarınca ek ödemeler olabilecek. İlerleyen dönemde Rollic'in kendi stüdyosunda geliştirilecek olan oyun, Rollic'in dünya çapında toplam 400 milyondan fazla indirilen ve sekiz tanesi ABD App Store'da ilk iki sıraya yükselmiş geniş oyun kataloğunun bir parçası olacak.

ÜLKE OLARAK HIZLI VE KALİTELİ İŞ ÇIKARIYORUZ
TÜRKİYE'NİN sadece işgücü olarak bakılacak ülke olmadığını söyleyen Vardal, şunları kaydetti: "Romanya ve Ukrayna'da daha uygun fiyatla geliştirici bulabilirsiniz. Hatta orada bu denemeleri yapan şirketler var. Türkiye'deki girişimler hızlı ve kaliteli iş çıkarma konusunda çok daha iyi. Başarılı yazılım geliştiricilerimiz var. İyi yetişmiş insanların bu alana odaklanmasını sağlıyoruz. Ancak insan kaynağını bu ihtiyaca göre hazırlamak şart. İyi bir tasarımcı aradığınızda kolay bulamıyorsunuz. Ekosistem için düzenli uzun vadeli yatırımlar yapmak zorundayız. Eğitime yansımayan insan kaynağı, ürüne yansımayan, indirme rakamlarını yakalamayan oyun girişimi olmaz"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA